Úřední razítko

Naučte se vařit pivo

Jak z homebreweringu udělat oficiální pivovar?

Po zveřejnění článku o dani z piva nás kontaktovala spousta domácích vařičů s dotazem, jaké jsou další podmínky legalizace minipivovaru, co obnáší jednání s hygienou, atd. Proto jsme se rozhodli vše, co víme, shrnout do následujícího článku. Snad vám pro představu bude ku potřebě.

Musím však zase upozornit, že vycházím jen z vlastní zkušenosti a doporučuji v první řadě zkontaktovat příslušné úřady, protože požadavky se mohou drobně lišit od úřadu k úřadu.

Živnostenský úřad

Ze všeho nejdůležitější je živnostenské oprávnění. To si vyřiďte jako první. Možnosti získání živnosti jsou různé a všechny jsou popsány v živnostenském zákoně 455/1991 Sb.

Pivovarnictví a sladovnictví spadá do kategorie řemeslných živností a pro jejich zřízení jsou tyto možnosti:

a. Buď máte vzdělání v oboru Pivovarnictví sladovnictví (výuční list, maturitu, vysokou školu nebo uznání kvalifikace), pak již nepotřebujete žádnou praxi. Stačí doklad o tomto vzdělání.
b. Nahrazení odborné způsobilosti
– Vyučení, střední škola nebo vyšší odborná škola příbuzného zaměření – rok praxe
– Vysokoškolské vzdělání v příbuzném oboru – bez praxe
– Rekvalifikační kurz – rok praxe. Nevím, jestli je někdo vůbec pořádá.
– Vykonání šestileté praxe v oboru.
c. Osoba odborně způsobilá.

Pokud máte tedy příslušné vzdělání, máte cestu volnou. Pokud potřebujete praxi, budete muset požádat nějakého známého, aby vám ji napsal (jedná se o obyčejný papír sepsaný sládkem nebo majitelem pivovaru, kde je napsáno, že jste u něj vykonávali praxi od do, nikdo nekontroluje zápočetní list a není nutné tam fyzicky pracovat, i když praxi doporučuji).

Pokud takovou možnost nemáte, potřebujete osobu odborně způsobilou. Budete muset zase požádat nějakého kamaráda, který odpovídá požadavkům pro založení živnosti, nebo si případně někoho zaplatit. Je dobré vědět, že osoba odborně způsobilá je odpovědná za provoz vašeho pivovaru jak finančně (dříve to bylo do 50 000 Kč nyní nevím), tak do jisté míry i právně. V případě, že by se něco nepovedlo a třeba byste dali někomu napít piva s louhem, nebo způsobili nějakou havárku a podobně.

Bližší informace:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zivnost/cast2.aspx – způsobilost pro řemeslné živnosti
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zivnost/cast1.aspx – odpovědný zástupce

Stavební úřad

Co se provozovny týče, je dobré navštívit váš stavební úřad ve vašem katastrálním území a zjistit, jak jsou vedeny prostory, které používáte pro vaření piva. Pokud vaříte pivo doma a ne v nějaké výrobně, budou pravděpodobně vedeny jako prostory pro bydlení. V tom případě budete muset zažádat o změnu užívání stavby, nebo její části. To obnáší určitá úskalí, dost papírování a čas několika měsíců. Na stavebním úřadě vám řeknou, které další orgány je totiž nutné písemně kontaktovat, abyste mohli provést změnu a případnou rekolaudaci.
Všem budete muset zaslat krátký dokument, kde bude popis technologie, popis budovy a místností, kde máte přípojky, kudy vám vede pitná voda, kam vám teče odpad, co budete vyrábět a asi v jakém množství, adresu výrobny a vaše iniciály. Nebojte, není nutné zadávat práci nějaké projekční kanceláři. Stačí, když všechno věcně a srozumitelně popíšete a třeba i rukou (pokud nemáte zkušenosti s PC) zakreslíte.

Jsou to zhruba tyto:
• Místní obecní úřad
• Hygiena
• Životní prostředí
• Povodí
• Hasiči
• Nejbližší sousedé

Místní obecní úřad

Musí na radě projednat, zda souhlasí, aby se ve vašich prostorách vyrábělo pivo a v případě souhlasu to vyvěsit na úřední desku. Musíte pak čekat, zda nebude nějaký váš spoluobčan proti. Pokud budou pro, máte vyhráno. Pokud bude někdo proti, bude nějaké připomínkové řízení a vy je budete muset přesvědčit, že jejich argumentace proti je mylná.

Hygiena

Pro hygienu je důležité, aby bylo možné v prostorách dodržovat základní hygienické návyky. To znamená:
– mít si kde mýt ruce, tzn. alespoň umyvadlo
– mít oddělenou odvětranou toaletu (pozor, nestačí váš běžný záchod, ale speciální přímo pro pivovar – prý pokud byste pivovar chtěli náhodou prodat)
– mít výrobní zařízení, které odpovídá potravinářské výrobě – pokud možno nerez ocel, nebo vyžadovat na další zařízení potravinářský atest. Atesty nebývají problém a dodavatelé vám je ochotně zašlou i emailem. Dále je nutné mít atest na vodovodní potrubí, které používáte ve výrobě (asi aby, jste třeba neměli ještě ve zdi olověné trubky). To taky není problém (dali mi ho i v OBI)

Dále je potřeba zařídit:
– Zkrácený rozbor vody (vyjde asi na 2000 Kč). Udělají vám ho vodovody a kanalizace.
Hluková studie přímo ve výrobních prostorách (to, abyste si neublížili) a pokud máte sousedy, tak asi i hlukovou studii s vlivem na okolní prostředí. Měření hluku ve výrobních prostorách trvá v řádu hodiny, provádí se za plného provozu ve dne a stojí okolo 5000 Kč. Měření hluku venku se provádí v noci, aby se eliminovaly ostatní venkovní ruchy, a bude pravděpodobně o něco dražší. Firem prováděcích toto měření je všude po republice dost, tak si najděte na internetu ty nejbližší a nechte si udělat pár nabídek, ať něco ušetříte.

Dále po vás budou chtít, aby některé prostory byly omyvatelné, ale to je nakonec i praktické pro vás, ať nemusíte každý měsíc malovat. Přece jenom se stane, že něco občas kápne nebo pěna přeteče (nebo jako já nestihnete přiškrtit plyn při začátku chmelovaru a nepomáhá jinak osvědčené heslo „Hrnečku dost“).

Životní prostředí

Pro tento úřad bude důležité, abyste nijak negativně neovlivňovali okolní prostředí. A to hlavně odpadními látkami. Takže budou chtít vědět, jak máte vyřešeno odpadové hospodářství hlavně vodu. Jestli máte jímku, nebo jste napojeni na kanalizaci. Pokud máte jímku u baráku, můžete ji použít a není nutné budovat další jímku.

Povodí

Řeší samozřejmě vodu. Odkud budete brát a kam poteče odpad.

Hasiči

U hasičů si necháte zpracovat požární posouzení stavby, které od vás bude vyžadovat stavební úřad. Pro posouzení budete muset sepsat krátkou správu o rozmístění technologie a místností, popsat z čeho je dům postaven a kde máte skladovaný plyn, popřípadě kde máte plynovou přípojku. Vypracování posouzení stojí okolo 2000 Kč a vyplynou z něj určitá stanoviska hasičů. Pokud shledají, že je objekt nevhodný (pokud bydlíte v nějaké roubence se slaměnou střechou), v tom případě budete muset udělat nějaká protipožární opatření. Anebo že je objekt vhodný s tím, že musíte mít rozmístěny hasicí přístroje dle studie.

Pokud se chcete vyhnout průtahům v podobě připomínek, doporučuji každý úřad navštívit osobně. Nemějte obavy, prostě řeknete, jak to plánujete udělat a zda to bude stačit. Nějak se určitě dohodnete.

Pro samotnou rekolaudaci si připravte všechny potřebné dokumenty, chlebíčky, kafe a pivo, úsměv a spoustu chytrých odpovědí. A hlavně se ničeho nebojte, všechny problémy mají řešení. Většina úředníků k vám nejde proto, aby vám dělali problémy, ale proto, aby vaše provozovna odpovídala zákonům. Přes ty pro úředníky nejede vlak, ikdyž by někdy i rádi zavřeli očko a i přesto, že vaříte na vlakovém nádraží.

Předpokládám, že jsem něco zapomněl, tak jak už to u mne bývá zvykem. Takže se nezdráhejte, pište, mailujte, volejte nebo přijeďte na některý den otevřených dveří. Rád vám odpovím a pomůžu, pokud to bude možné.

Doufám, že uvedené informace vám pomůžou zlegalizovat váš pivovar a budeme moci k vám přijet na ochutnávku. Doufám, že tím přispějeme k znovuvybudování tradice malých pivovarů po českých a moravských městech a vesnicích.

Dej Bůh štěstí.

Související články:
Jak na daň z piva – jednání s celníky
Nezapomeňte na Státní zemědělskou a potravinářkou inspekci

 

14 komentářů: “Jak z homebreweringu udělat oficiální pivovar?”

  1. SZPI napsal:

    Zdravím,
    nemělo by se zapomenout 30 dní po zahájení činnosti nahlásit provozovnu (minipivovar) na Státní Zemědělskou a Potravinářskou Inspekci. Řeší to Zákon o potravinách, prováděcí vyhláška o pivu apod. Je toho víc, už jsem z potravinářství vypadnul, ale je nutné zpracovat dokumentaci: sanitační řád, popis výrobku, systém kontroly kritických bodů, provádět DDD (deratizace, desinfekce, desinsekce) a je toho ještě moc dalšího. To co autor popisuje je pravda pro schválení stavebnímu úřadu stačí Hygiena, hasiči apod. SZPI není pro zahájení činnosti potřeba, ta nastupuje jako dozorový orgán po zahájení výroby a pravidělně dělá dozor potravinářských provozů zpracovávající rostlinné produkty. Pivo = potravina! Netuším, jak je to u restatauračních pivovarů. Obecně restaurace navštěvuje Hygiena (Hygienické stanice se sídlem…) a pivovar SZPI. Pozor na to, že SZPI Vás bude dozorovat jinak než hygiena podle jiných předpisů, takže se může stát, že budou nutné nějaké stavební úpravy, aby jste vyhověli. Jinak pokuta a pak i ukončení činosti může tento dozorový orgán zařídit.
    Dej Bůh štěstí, papír, tužku a silné nervy minipivovarům v boji s byrokracií!
    Pavel Š.

  2. Celní sklad napsal:

    Dobrý den,

    Jak je to prosím s celním skladem a s odvodem spotřební daně, jaká je výše spotřební daně ?

    Díky za odpověď /moc Vám fandím ! /

    Petr

  3. Dotaz na živnost napsal:

    Dobrý den,rád bych se zeptal,zda-li vyučení v oboru kuchař-číšník patří k příbuzným zaměřením pro pivovarnickou živnost? Díky za odpověd Jarda

    • Slepý krtek napsal:

      Dobrý den,
      podle našich informací se o příbuzný obor nejedná. Jako příbuzný se bere škola zaměřená ne potravinářství, technologii. Ale zkuste se poptat přímo u vás na živnostenském úřadě, určitě vám poradí.
      Marek Havlas

  4. Viac informácií napsal:

    Dobrý deň,
    chcel by som si založiť malý rodinný pivovar (legálny, bez reštaurácie). Nevedeli by ste mi poradiť kde zohnať podrobné informácie čo sa týka toho čo ste popísali v článku, ale najmä rôznych atestácií, požiadavok na použité zariadenia? Napríklad varné, kvasné a ležiacke nádoby by som si chcel vyrobiť sám, no predpokladám že musia vyhovovať určitým podmienkam (materiál, typy ventilov)

    • admin napsal:

      Dobrý den,

      potřebné informace jsem nasbíral hlavně praxí. Bohužel neexistuje žádná příručka, nebo jeden zákon, kterým se řídit.
      Pokud se jedná o nádrže, které si budete dělat sám, tak musíte především mít atest od veškerého použitého materiálu, to se týká i ventilů, ale speciální druh se používat nemusí.

      Přeji mnoho štěstí.
      S pozdravem, Marek Havlas

  5. Lucie napsal:

    Pěkný den, dělám odpovědného zástupce pivovaru (mám vysokou školu chemickou se zaměřením na kvasnou chemii).
    Pokud hledáte odpovědného zástupce, kontaktujte mne a domluvíme se.
    tel: 608504881

  6. Tomáš napsal:

    Dobrý den,
    moc pěkný článek, který shrnuje základní požadavky. Měl bych ale jeden dotaz. Jak je to v případě, kdy si pivo vaříme spolu s kamarády jen pro svoji potřebu a pivo tedy nebude určeno pro prodej, ale jen pro naší osobní spotřebu a radost z vaření? Zajímá mě hlavně, jestli je nutné kvůli tomu měnit status nebytového prostoru a pokud ano, tak jestli je jsou potřeba některá hygienická potvrzení apod. Z logiky věci bych předpokládal, že nic takového nepotřebuju (možná jen ohlášení změny užívání prostoru), když jde o domácí vaření piva v rámci koníčku jen pro sebe. Děkuji za odpověď.

  7. Slepý Krtek napsal:

    Dobrý den,

    máte pravdu není nic potřeba. Pokud jej vypijete s osobou blízkou a nezpoplatníte jej. Je to to samé jako když si s kamarádem uvaříte třeba guláš 🙂
    Mějte se hezky a ať se vše podaří.

    Marek Havlas

  8. Tomáš napsal:

    Děkuji za odpověď,

    nicméně na jistém úřadě mi bylo zděleno, že i v takovém případě je potřeba změnit užívání prostoru. Jelikož se nejedná o prostor určený k vaření (není to kuchyň), tak je to podle nich potřeba a to spolu s vyjádřením hygieny atd. Přesto že mi tohle bylo zděleno přímo z úřadu, tak se mi to beztak nezdá a nevím jestli tomu mám věřit. Protože z logiky věci (viz. co jsem psal v původním dotazu a taky co píšete vy) bych nic takového neměl potřebovat. Takže jsem z toho dost zmatený.

  9. PetrS napsal:

    To Tomáš:
    Nevím, na kterém úřadě se ptáš, ale pro homebrewing povolení ani změnu užívání prostor není potřeba řešit. Je to kuchyňská záležitost, ale dá se samozřejmě vařit ve sklepě, v garáži nebo na střeše, když jsou k tomu odpovídající (nejen povětrnostní) podmínky. Je to podobné, jako když si někdo doma vyrábí jogurt nebo sýry. Když by to měl dělat pro prodej, tak je tam potřeba dodržet spousta pravidel, ale když chce podarovat produkty jen rodinu a přátele, tak nic nemusí měnit.
    Mělo by se to jen hlásit celníkům. Ale i tam je to sporné, protože když jsem to chtěl oznámit sám, tak mě trochu překvapili tím, že je to vlastně ani moc nezajímalo. Důležité bylo, že jsem řekl, že toho bude do 200L/rok a nebudu to prodávat.

  10. Pavel napsal:

    Dobrý den.
    Vařím doma a asi jako každý bych si chtěl jednou zlegalizovat ten svůj malý pivovárek. Poslední dobou s chlapama v hospodě přemýšlíme, zkusit vytvořit něco jako sousedský, nebo obecní pivovar, kam by si mohl zajít uvařit svoje pivko kdokoli z ulice, nebo obce, kdo by měl zájem. I když se obávám, že toto již bude mít normy jako oficiální pivovar.
    Ale na co se Vás chci zeptat. Je někde dané, jaké místnosti jsou pro pivovar samostatně nutné. Zmiňovali jste se o samostatném WC a celním skladě. A jak je to s dalšími místnostmi (varna, spilka, sekundární kvašení,sklad atd.) Je možné toto mít v jedné větší místnosti, nebo musí být vše samostatně. Popřípadě jaké zvláštní místnosti jsou ještě třeba zřídit.
    Předem děkuji za odpověď.
    S pozdravem Pavel

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *