Minipivovar Ujkovice a značka Slepý krtek vznikly v roce 2011 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v malé vesnici v budově bývalého nádraží. Snažíme se vařit z kvalitních surovin a klasickými postupy. Varna je 300 litrová a vaříme zhruba 300-600 litrů piva měsíčně. Pořádáme také kurz vaření piva v domácích podmínkách.

V minipivovaru Ujkovice se vyrábějí různé druhy nefiltrovaných piv. Všechna naše piva se jmenují Slepý krtek s následnou další specifikací. V současné době vaříme zejména:

• Světlý ležák 12°
• ALÍK – spodně kvašené pivo, za studena chmelené americkými chmely. Směska chuti českého ležáku s plným tělem a s americkým citrusovým ocáskem. Dle ročního období vyrábíme různé stupňovitosti a barvy.
• Kávový ležák – polotmavé pivo, do kterého přidáváme při chmelovaru vlastní čerstvě praženou a namletou kávu.
• Podzimní speciál – pivo okořeněné při chmelovaru směsí vánočního koření.

Kde jsme na čepu

  • Stabilně nás najdete v naší kavárně V břiše velryby v Mladé Boleslavi.
  • V kavárně U Hrdinů – divadelní kavárna naproti Národní galerii v Praze.
  • Nárazově v některých výčepech, kde točí nefiltrovaná piva z malých pivovarů.
  • Osobně se také můžeme setkat na některých pivních festivalech.

Pokud náš sud chcete narazit na váš výčep, určitě nás kontaktujte. Budete však potřebovat místo, kde se náš soudek nezkazí, sklípek, nejlépe chladící box. Pokud takové místo nemáte, je lépe vypít pivo do 2 dnů.

Výroba piva

Specifikum našeho výrobního zařízení je jeho jednoduchost. Jedná se prakticky o zařízení, které má mnoho domácích vařičů doma, jen je jeho kapacita vyšší. Naše začátky byly však v domácím vaření v hrnci (viz článek Jak jsme začínali s domácím vařením piva) a náš první zkolaudovaný pivovar byla varna z na zakázku upravených KEG sudů. Naše bohaté zkušenosti tak rádi předáváme na kurzech vaření piva, příp. při technickém poradenství.

Co se týče surovin, chmel dodávaný v peletkách nakupujeme přímo od pěstitelů v Žatci, slad z rodinné sladovny Kounice a kvasnice z pivovaru Svijany.

Nová varna