Pivovar podkováň

Naučte se vařit pivo

Návštěva v pivovaru Podkováň

Na pivobraní v Rějšicích jsme se seznámili s jednatelem znovu otevřeného pivovaru Podkováň panem Červeným a protože jsme byli hrozně zvědaví, jak to u nich vypadá, dohodli jsme se na návštěvě.

Ač je to jeden z našich nejblíže položený pivovarů (cca 35 km) cesta byla dlouhá, protože jsme trochu bloudili pro nás v neznámém kraji plném malých vesniček a serpentin. Po příjezdu nás překvapil areál svou velikostí. Staré budovy dříve mnohem většího pivovaru skýtají mnoho možností pro další výrobu, ale také pohltí mnoho peněz na svou rekonstrukci, která postupně probíhá.

Vlastní výrobní zařízení je kombinací původního a nového a nově repasovaného zařízení. Dominantou je repasovaná měděná varna, která musí okouzlit každého nadšeného vařiče a znalce piva. Ta je dovezena ze zahraničí ze zrušeného pivovaru a zasazena do budovy původní varny. Vířivá káď je původní a je v další budově umístěná v nejvrchnějším patře nad spilkou a sklepem. Spilka je betonová původní opatřená novými nátěry. Ležácký sklep je původní opatřený CIP stanicí. Ležácké tanky umístěné v podlouhlé místnosti s úzkou uličkou, zapasované přímo do skály na nás udělali veliký dojem. Obzvláště po tom co nám bylo řečeno „vyberte si co chcete a klidně si sami natočte tamhle je žebřík“ A tak jsem s radostí šplhal po žebříku k tankům umístěným v druhé řadě a ochutnával.

Pivovar nemá stáčecí linku na lahve, což asi zklamalo mnoho skalních příznivců této značky, která byla dříve hlavním dodavatelem v našem okolí (kdo z nás nedostával jako mimino loknout přímo z lahve na dobré trávení – vždyť používají vodu vhodnou pro kojence). Plánují rozšíření pivoték vybavených speciálními kohouty pro stáčení piva do PET lahví pod ochrannou atmosférou CO2 přímo z pípy, čímž nejen že nedojde k oxidaci a vyprchání piva jako když si necháte natočit do PET lahve v hospodě, ale pivo se ještě lehce dosytí a má větší říz. První z nich se právě otvírá v Kolíně.

Celková kapacita pivovaru je z velké části zatím nevyužita z důvodu nízkého odbytu, tak jsme bohužel neviděli zařízení v provozu. Nicméně dochází zde k celkové postupné modernizaci a automatizaci s řídícími prvky, kterými se dá z jednotlivých provozů ovládat i provozy ostatní. To umožňuje snížení nákladů na obsluhu, pracuje zde jeden sládek působící od varny až po sklep a má další zaměstnance pouze na výpomoc manuálních a čistících prací.

Od zástupců pivovaru se nám dostalo vřelého přijetí a přejeme jim mnoho štěstí hlavně s prodejem, protože pivo je dobré a podle našeho soudu i podobných chutí a vůní jako bylo dřív. Tak si snad svou cestu k novým i dřívějším skalním spotřebitelům najde.

Dej Bůh štěstí…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *