Budova minipivovar Ujkovice

Naučte se vařit pivo

O minipivovaru

Z vyprávění starších generací se dozvíme, že dříve se pivo vařilo v každé větší vesnici a v každé větší hospodě. Je lákavé si představit výlet od vesnice k vesnici, od minipivovaru k druhému a ochutnávat různé a vždy originální druhy a chutě piva. A právě cílem minipivovaru Ujkovice je pokusit se navázat na tuto tradici výroby piva v Čechách a založit rodinný minipivovar na výrobu nefiltrovaných speciálních piv dle tradiční receptury, jež dává pivu originální výjmečnou chuť oproti pivům vařených v kádích o velkosti rekreační chaty homogenizovaných, dosycovaných, barvených a doslazovaných na stejnou „kvalitu“.

Myšlenka založit svůj vlastní minipivovar vznikla již za studentských let, na SPŠ Potravinářské Technologie na Praze 2 v Podskalské ulici, kde jsem od roku 1997 studoval obor kvasná technologie, což je v podstatě výroba piva, vína a destilátu.

Jak to v současnosti vypadá?

Pro studenta, který však do začátku neměl zhola nic, byla tato myšlenka pouhým snem a nereálnou budoucností. Navíc v době průmyslového boomu, který znamenal spíš zavírání malých pivovarů a navyšování kapacity velkovýrobců na gigantické úrovně na úkor kvality piva, nebylo ani možné uchytit se jako zaměstnanec pivovaru. Naštěstí se mne však ujali v Cukrovaru TTD Dobrovice (nyní Tereos Dobrovice), kde jsem se od laboranta přes vedoucího směny vypracoval až na vedoucího výroby nově budovaného Lihovaru na Biopaliva. A díky získaným zkušenostem ve výrobě a našetřeným financím mohl znovu polemizovat s myšlenkou vlastního minipivovaru.

Opustit zázemí velké firmy, prodat zabydlený byt a koupit opuštěné nádraží, které by bylo vhodné pro minipivovar bylo těžké rozhodnutí, ale za podpory budoucí ženy jsem toto rozhodnutí uskutečnil v létě roku 2008. Začala velká stavební rekonstrukce, jak prostor pro výrobu vybudovaného z čekárny a přilehlého sklepa, tak prostor k bydlení na nádraží. Čas plynul, peníze ubývaly a pivovar nebyl stále v provozu. Nakonec muselo padnout rozhodnutí přizpůsobit kapacitu pivovaru dostupným financím a na místo varny o objemu 500 litrů vybudovat minipivovar s varnou 50ti litrovou což bude znamenat vařit ve dne, v noci. Po získání všech potřebných povolení se tak spustil tento minipivovar na začátku léta 2011 s kapacitou 1500 litrů piv za měsíc.

Aktuálně!

V lednu 2013 jsme zvětšili varnu na 250 litrů. Celková kapacita pivovaru ale zůstává stejná.

Nová varna