Budova minipivovar Ujkovice

Naučte se vařit pivo

Minipivovar

Minipivovar Ujkovice a značka Slepý krtek vznikly v roce 2011 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v malé vesnici v budově bývalého nádraží. Snažíme se vařit z kvalitních surovin a klasickými postupy. Vaříme většinou světlý nebo polotmavý ležák, ale zkoušíme i méně obvyklá piva (např. kávový ležák). Pořádáme také kurz vaření piva v domácích podmínkách.

Naše pivo

V minipivovaru Ujkovice se vyrábějí různé druhy nefiltrovaných piv, které mají díky kvasnicím plnou chuť, a po právu se jim může říkat „tekutý chléb“.

Všechna naše piva se jmenují Slepý krtek s následnou další specifikací. V současné době vaříme zejména:

  • Slepý krtek – Světlý ležák 12°
  • Slepý krtek – ALÍK – spodně kvašené pivo, za studena chmelené americkými chmely. Směska chuti českého ležáku s plným tělem a s americkým citrusovým ocáskem. Dle ročního období vyrábíme různé stupňovitosti a barvy.
  • Slepý krtek – Kávový ležák – polotmavé pivo, do kterého přidáváme při chmelovaru vlastní čerstvě praženou a namletou kávu.
  • Slepý krtek – Podzimní speciál – pivo okořeněné při chmelovaru směsí vánočního koření.

Kde jsme na čepu

  • Stabilně nás od prosince 2017 najdete v naší kavárně V břiše velryby v Mladé Boleslavi.
  • V kavárně U Hrdinů – divadelní kavárna Divadla Studia Hrdinů naproti Národní galerii v Praze.
  • Nárazově v některých vybraných výčepech, kde točí nefiltrovaná piva z malých pivovarů.
  • Osobně se také můžeme setkat na některých pivních festivalech.

Pokud náš sud chcete narazit na váš výčep, určitě nás kontaktujte. Budete však potřebovat místo kde se náš soudek nezkazí, sklípek, nejlépe chladící box. Pokud takové místo nemáte je lépe vypít pivo do 2 dnů.

Máte rádi naše pivo a chcete ve jeho společnosti oslavit třeba narozeniny? Můžete se nám zkusit ozvat, známým a kamarádům se budeme snažit vždy vyjít vstříc. Nicméně kapacita je malinká a je fajn vědět termín pár týdnů, lépe měsíců předem.

Výroba piva

Specifikum našeho výrobního zařízení je jeho jednoduchost. Jedná se prakticky o zařízení, které má mnoho domácích vařičů doma, jen je jeho kapacita vyšší. Naše začátky byly však v domácím vaření v hrnci a náš první zkolaudovaný pivovar byla varna z na zakázku upravených KEG sudů. Naše bohaté zkušenosti tak rádi předáváme na kurzech vaření piva, příp. při technickém poradenství.

Co se týče suroviny, chmel dodávaný v peletkách nakupujeme přímo od pěstitelů v Žatci, slad z rodinné sladovny Kounice a kvasnice z pivovaru Svijany.