Státní zemědělská a potravinářská inspekce

26.1.2012

Někdy člověk až na poslední chvíli zjistí, že by měl kontaktovat nějaký orgán, o kterém do té chvíle ani netušil, že existuje.  A to byl náš případ se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Nejde totiž jen o to zprovoznit výrobu, udělat rekolaudaci, ale je i nutné nahlásit se všude, kde je potřeba. To znamená včas vypracovat různé dokumenty a připravit se tak na všechny kontroly. Státní zemědělská a potravinářská inspekce je orgán,… Číst dál

Den otevřených dveří – jak to bylo…

5.10.2011

Na víkend 17. a 18. září jsme si naplánovali den otevřených dveří. To se hned po začátku zdálo jako nešťastný nápad, protože ve stejném termínu se také konalo Slunce ve skle – festival s účastí asi 40ti minipivovarů. Jiný volný víkend jsme ale v dohledné době neměli, tak jsme termín konání neměnili a doufali, že se alespoň někdo objeví. Čtrnáct dní předem jsme rozmístili asi šest plakátků po okolních vesnicích, které většinou do dvou dnů… Číst dál

Návštěva v pivovaru Podkováň

3.9.2011

Na pivobraní v Rějšicích jsme se seznámili s jednatelem znovu otevřeného pivovaru Podkováň panem Červeným a protože jsme byli hrozně zvědaví, jak to u nich vypadá, dohodli jsme se na návštěvě. Ač je to jeden z našich nejblíže položený pivovarů (cca 35 km) cesta byla dlouhá, protože jsme trochu bloudili pro nás v neznámém kraji plném malých vesniček a serpentin. Po příjezdu nás překvapil areál svou velikostí. Staré budovy dříve mnohem většího… Číst dál

Jak z homebreweringu udělat oficiální pivovar?

3.9.2011

Po zveřejnění článku o dani z piva nás kontaktovala spousta domácích vařičů s dotazem, jaké jsou další podmínky legalizace minipivovaru, co obnáší jednání s hygienou, atd. Proto jsme se rozhodli vše, co víme, shrnout do následujícího článku. Snad vám pro představu bude ku potřebě. Musím však zase upozornit, že vycházím jen z vlastní zkušenosti a doporučuji v první řadě zkontaktovat příslušné úřady, protože požadavky se mohou drobně lišit od… Číst dál

Jak jsme zvládli Rejšické pivobraní?

16.8.2011

Na Rejšické pivobraní jsme se chystali už loni – je to největší akce, která se týká piva, tady v okolí. Bohužel se nám stavba pivovaru zpozdila, a tak jsme až na poslední chvíli stihli letošní 17. ročník. Nájem byl 0,- Kč, tak jsme neváhali a začali se připravovat na naši první veřejnou akci. Pivo už bylo navařeno, zbývalo jen ochutnat, jestli se povedlo a nebude ostuda. Navařena byla polotmavá 14 a polotmavá 11. Co jsme museli zařídit ve 14… Číst dál